Publicatie Dagblad Rivierenland

Pianostemmen zit de Kropffs in 't bloed


Lexmond - Het kan geen toeval zijn. Met de 21-jarige Bart heeft de vierde generatie van het geslacht Kropff zijn intrede gedaan in het gilde der pianostemmers.



Evenals zijn vader en grootvader was de jongste Kropff nog slechts brommergerechtigd toen hij al in dit specialistische vak aan de slag ging. Dat hij aanleg heeft staat vast. Vader Chris: "Toen ik hem voor het eerst liet kennismaken met het stemmen, was ik verrast door zijn fijne nuancering."
Chris Kropff (47) was niet de enige die de talenten van zijn zoon onderkende. Toen Bart bij een collega in de leer was deed hij al snel verantwoordelijke klussen. Zo mocht hij tijdens een concours in het Utrechtse conservatorium een week lang elke ochtend in alle vroegte aan de slag om de concertvleugel te stemmen en de regulatie in orde te brengen.

Mocht er een weerbericht voor pianostemmers bestaan, dan zou de weerkundige het volgende mededelen: "Deze zomer bracht ons forse ontstemmingen met hier en daar een reeks valse noten". Chris en Bart Kropff uit Lexmond, derde en vierde generatie van een pianostemmersgeslacht, constateren eensgezind: "Je kunt merken dat het warm en vooral vochtig is geweest."
Werking van het hout door temperatuurschommeling en vooral schommeling in luchtvochtigheid zijn de voornaamste vijanden van de zuivere toon. Maar pianostemmen heeft meer om het lijf dan zorgen dat het instrument goed gestemd is, stelt de familie Kropff. "Wij doen compleet onderhoud," stelt Bart. Chris meent: "Je kunt stemmen op een klinische manier. Wij kiezen daarentegen voor een eigen interpretatie van de basis van de stemming, de zogeheten temperatuur. Wij streven er ook naar een instrument, indien dat mogelijk is, op A440 Herz te stemmen, de concertstemming. Als je dan wilt samen spelen met een ander instrument of audio-opname, ben je hetzelfde gestemd."

Of Kropff de allerbeste is, valt niet te beoordelen. Maar dat de firma al sinds 1910 bestaat en het tegenwoordig voorkomt dat bedrijven zonder opvolging een klantenbestand aan de Kropffen overdoen, zijn aardige vingerwijzingen dat het hier om een solide naam gaat.
Grondlegger was de opa en naamgever van Chris. Hij verdiende de kost als rijtuigschilder maar oordeelde in 1910 dat dit geen toekomst bood. Het pianovak trok hem enorm, daarom ging hij als pianostemmer aan de slag. Tien jaar later opende hij een winkel voor in- en verkoop en reparatie. "Hij was een van de eersten met een auto," weet zijn kleinzoon. Chris senior had tien kinderen, maar als enige van zijn kinderen koos zoon Henk voor een bestaan tussen de klavieren en snaren. "Hij was achttien toen hij begon," zegt de jonge Chris over zijn vader, van wie hij weet dat die bij Kettner en Duware - hoek Choorstraat/Steenweg in Utrecht - in opleiding ging, maar later wel vanuit Utrecht naar Jutphaas verhuisde 'omdat daar meer woonruimte was'.

De derde generatie, Chris junior, had amper zijn mavo-diploma op zak toen hij bij pianofabriek Rippen begon. "Ik ben echt de hele fabriek door geweest, om te eindigen in het stemlokaal," zegt hij over zijn leerweg. "In de avonduren ging ik drie keer per week naar de pianovakschool in Amsterdam." Chris bleef nog lang na sluitingstijd in de fabriek om zichzelf het stemmen te leren. Daar werd hij opgemerkt door het hoofd van de servicedienst, die hem op weg hielp om het stemmen onder de knie te krijgen. Op zijn zeventiende kon hij bij vader Henk in loondienst en niet veel later hielp hij zijn twee jongere broers bij hun eerste schreden in het stemmersvak. De geschiedenis herhaalde zich toen zoon Bart te kennen gaf ook het vak te willen leren.

Bronvermelding:
Pianostemmen zit de Kropffs in 't bloed
Dagblad Rivierenland
Datum: 2 september 2003


terug naar geschiedenis

Contact

Bart Kropff
M 06 - 29287513
E bart@pianoservicekropff.nl
K.v.K. 30250938


Chris Kropff
T 0347 - 341942
M 06 - 51366152
E chris@pianoservicekropff.nl
K.v.K. 23062841


Algemeen
E info@pianoservicekropff.nl
© Pianoservice Kropff - 2024